Привет, колеги,

на мой клиент му предстои трансформация на фирменото ЕООД в ООД. Във фирмата стават двама съдружника- и двамата работят при други работодатели на трудов договор и на практика това им е второ работно място. Единият от съдружниците ще изпълнява длъжността Управител (на основното работно място се осигурява на 2400 лв), а другият би искал да бъде назначен на трудов договор. Кой вариант е по- оптимален по отношение на осигуряването на Управителя- по ДУК или като СОЛ?

И още един въпрос: досегашния (единствен) собственик се осигурява като СОЛ. В 7- дневен срок от промяната на обстоятелствата по трансформацията на фирмата трябва да пусна Окд- 5 за прекратяване на самоосигуряването и непосредствено след това да го назнача по трудов договор (става дума за съдружника, който би искал да се осигурява по трудов договор)?

Не съм имала досега такъв случай и бих искала да съм сигурна, че постъпвам правилно. :good:

Благодаря предварително на отзовалите се!  :flowers:
Здравейте,

работя по два трудови договора- един, основен, на 8 часа и допълнителен- на 4 часа. Същевременно ми предстои встъпване в длъжност Управител (и собственик) на ЕООД (дружеството е същото, където работя на 4-часов трудов договор). Осигуряването ми по трудов договор от двете работни места е на максимален осигурителен доход. Намерението ми като Управител е да се самоосигурявам (т.е., като СОЛ, а не чрез ДУК). Въпросите ми са от техническо и организационно естество: нужно ли е да подавам Декларация за самоосигуряване, дължа ли осигурителни вноски като СОЛ, след като съм осигурена на максимален осиг. доход и като цяло- бих се радвала на комптентните ви съвети относно така изложените факти.  :smile1:

Благодаря ви предварително и се радвам, че ви има!  :flowers: